De pagina wordt geladen...
Skip to main content

De sluizen van IJmuiden

zijn tijdelijk versterkt met 31 pompen

Enorme uitdaging

door onverwachtse uitval

De sluizen van IJmuiden zijn van essentieel belang voor het waterbeheer van Noordwest-Nederland. Normaal gesproken regelen in dit gemaal zes superpompen het waterpeil van dit gebied. Twee van deze zes pompen worden enkel ingezet bij hevige regenval. Onverwachts is er één van déze hulppompen uitgevallen en is een andere pomp uit voorzorg buiten bedrijf gesteld. Geen gewenste situatie natuurlijk; er is daarom met spoed een tijdelijke pompinstallatie geïnstalleerd. Maar liefst 31 tijdelijke pompen zorgen de komende maanden ervoor dat men in Noordwest-Nederland droge voeten houdt tijdens enorme regenbuien. Een klus die nogal wat voeten in aarde heeft. Want waar haal je in een rap tempo 31 grote centrifugaalpompen vandaan?

Alle hens aan dek

Departementaal Coördinatiecentrum Crisisbeheersing I&W (DCC-I&W) leverde tien noodpompen aan Rijkswaterstaat. Van der Kamp Pompenverhuur werd benaderd voor het leveren van de overige 21 pompen. Twee pompen werden hiervoor overgenomen van Waterpark Dutch Water Dreams. Deze pompen hadden echter een aansluitspanning van 690V. Van der Kamp benaderde Facta voor het over-wikkelen van de spanning naar 400V. Daarnaast kregen we de opdracht om de pompen te voorzien van nieuwe kabels en hebben we de pompen compleet gereviseerd (lagers en keerringen). En natuurlijk hebben we de pompen voorzien van een zeewater-coating.

Wat een prachtklus

Vanwege de tijdsdruk hebben we dit project in 5 weken uitgevoerd. In de zomervakantie. Het zette ons op scherp. Samenwerken en kennis delen op het hoogst mogelijke niveau. Daar houden we van en stiekem zijn we dus ook wel een beetje trots op het resultaat. En eerlijk is eerlijk. Machinebouwer Xylem heeft ons hier erg goed bij geholpen, zonder hen hadden we dit niet kunnen redden. Technische gegevens en onderdelen werden snel aangeleverd, evenals hulp bij het elektrisch schakelen van de pompen. Top.

Pompen staan klaar voor transport. Op de foto staat Seyban Demirhan, één van onze pompmonteurs in Uitgeest.

Weten wat bij uw situatie past?

Wilt u weten welke aanpak het beste past in uw situatie? Neem gerust contact met ons op. Bel 088 6000 200 of mail ons uw vraag.

Hoe kunnen we u helpen?

U kunt ons 24/7 bellen op 088 6000 200

Facta receptie