De pagina wordt geladen...
Skip to main content

Reportage Roltrappen Maastunnel

Revisiewerkzaamheden aan een rijksmonument

75 jaar oude fietstunnel met roltrappen

Wie bijna nooit in Rotterdam komt heeft er waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Maar als je door de Maastunnel wilt fietsen, maak je gebruik van roltrappen. Op dit moment is de fietstunnel gesloten omdat deze gerestaureerd wordt, maar over een paar maanden fietsen er gemiddeld 7.000 mensen per dag doorheen. De tunnel is reeds 75 jaar oud en een Rijksmonument. En dat geldt dus ook voor de twee wormwielkasten met glijlagers van de roltrappen, die onlangs zijn gereviseerd door onze vestiging in Zevenhuizen.

Revisie werkzaamheden vlot verlopen

Afgelopen zaterdag (9 mei) hebben we de hoofdassen van de roltrappen teruggeplaatst. De assen, met een gewicht van 4,5 ton per stuk, zorgen ervoor dat de roltrappen draaien. Aan het woord is onze opdrachtgever Jos Hendriks: “We hadden alleen nog maar een kaal as-je over zeg maar. We troffen versleten lagers aan, hebben de kettingen en de aandrijving vervangen en hebben de hoofdas dus helemaal uit elkaar gehaald.”

Precisiewerkje

Bij de zuidelijke-ingang van de fiets-en voetgangerstunnel verzamelen zich zaterdagmorgen in alle vroegte monteurs die de inhijsklus moeten klaren. Ze zijn het gewend, dat is duidelijk. Er wordt in alle rust overleg gepleegd en de sfeer is ontspannen. De wagen met daarop de twee totaal gerestaureerde assen staat klaar, er worden spanbanden bevestigd en er verschijnt wat gereedschap om een en ander nog even een laatste slag te geven.

Dan kan de klus beginnen. De telescoopkraan tilt één van de assen op en schuif het gevaarte probleemloos door de ingang van de Maastunnel naar binnen. Daar verdwijnt ie stukje bij beetje onder de grond, in de machineruimte. Een gedeelte dat voor de gebruikers van de tunnel verborgen blijft.

Jos Hendriks:”Het is lastig om de as in en uit het gebouw te krijgen. Bij de bouw hebben ze de as door het dak heen kunnen laten zakken, maar die kans is nu uiteraard verkeken. De enige oplossing die we zagen was met een kraan van buitenaf de hoofdas op zijn plek te brengen”

Fietstunnel in juli open

15 november vorig jaar ging de fiets-en voetgangerstunnel dicht voor een ingrijpende restauratie en renovatie. Wanden, plafond, vloeren, verlichting, kabelkanalen… alles wordt aangepakt. Natriumverlichting wordt vervangen door led en veiligheidscamera’s worden vernieuwd. De fietstunnel gaat in juli weer open, de voetgangerstunnel volgt half november

Bekijk hier de reportage

Bekijk hier de reportage van Rijnmond.nl

Weten wat bij uw situatie past?

Wilt u weten welke aanpak het beste past in uw situatie? Neem gerust contact met ons op. Bel 088 6000 200 of mail ons uw vraag.

Hoe kunnen we u helpen?

U kunt ons 24/7 bellen op 088 6000 200

Facta receptie