home > Nieuws > Vernieuwde koelinstallatie bespaart aanzienlijk op energie

Vernieuwde koelinstallatie bespaart aanzienlijk op energie.

10
12

Dankzij de door Facta geplaatste moderne Grundfos pompen, zijn de energiekosten 64% lager.

Zuinige pompen verdienen zichzelf snel terug. Dat bewijst Kivo Plastic Verpakkingen, dat het koelsysteem voor extruders heeft laten vernieuwen door Facta uit Uitgeest. Dankzij moderne Grundfos pompen zijn de energiekosten 64% lager. Kivo Plastic Verpakkingen in Volendam, één van de grotere producenten van polyethyleen verpakkingsmateriaal in Europa, maakt folies voor met name de verpakkingsindustrie. De extruders worden gekoeld met grondwater. Het koelsysteem bestaat uit twee delen waarin water circuleert. Er zijn twee bronnen waar twee pompen grondwater uit oppompen. Dit water heeft door het jaar heen een temperatuur van ongeveer 12 °C. Het grondwater wordt door platenwarmtewisselaars gevoerd waarin het koelwater wordt gekoeld en wordt met een temperatuur van 19 °C weer in de grond geïnjecteerd. Het tweede deel van het systeem bestaat uit pompen, afsluiters en leidingen die het koelwater langs de extruders, tandwielkasten en drukpersen leiden. Dit gedeelte was hard aan vervanging toe, zegt Erwin Posthumus, productieleider technische dienst van Kivo.

Wekelijkse storing

We hadden twee pompen plus twee reserve van negentien jaar oud om het koelwater naar de extruders te pompen. Daar stonden we op het laatst elke week bij om een storing te verhelpen dus het systeem moest echt vervangen worden. Hier komt Facta uit Uitgeest in beeld, van oudsher een revisie- en reparatiebedrijf voor roterende machines, zoals elektromotoren en pompen. Sinds 2010 is het bedrijf A-Partner van Grundfos. Accountmanager Eric Dijkhuizen was al bekend met de situatie bij Kivo doordat zijn bedrijf er onderhoud verrichtte. Ik heb aangeboden om samen met Grundfos een energiescan te doen van de bestaande situatie en om een alternatief pompsysteem te presenteren.” Hieruit bleek dat er een aanmerkelijke hoeveelheid energie viel te besparen door nieuwe Grundfos pompen te combineren met frequentieregelaars en deze te laten op- en aftoeren op basis van de temperatuur van het water dat retour komt van de machines. De kostenbesparing was voor Kivo een van de hoofdredenen om de gehele installatie te vervangen. Bovendien zijn de onderhoudskosten lager doordat het systeem volledig vernieuwd is.

Pompkamer
In het oude systeem werd het koelwater in twee strengen door de fabriek gepompt. De pompen werden niet geregeld en leverden daardoor vaak meer vermogen dan nodig was. Er bestond geen scheiding tussen het koude en het warme koelwater. De pompkamer was bovendien gesitueerd boven de ruimte waar de laagspanningsapparatuur stond opgesteld. Ook al heeft dit op zichzelf nooit tot problemen geleid, het was natuur lijk geen ideale situatie, aldus Posthumus. De pompkamer is op advies van Facta verplaatst. Het nieuwe koelsysteem omvat aanmerkelijk meer componenten, zegt Vincent Groenendijk, accountmanager bij Grundfos Nederland. Er zijn nu in totaal veertien pompen geïnstalleerd. Zeven worden er gebruikt, zodat er een reservepomp is voor iedere pomp die in het gewone bedrijf gebruikt wordt. Het systeem omvat daarnaast frequentieregelaars voor iedere pomp. Die hoeven daarom niet vaker of harder te draaien dan noodzakelijk is om voldoende koelwater rond te pompen. Een groot deel van de renovatie van het koelsysteem betrof de vervanging van alle leidingen. De oude leidingen waren van PVC en waren onderhevig aan veroudering, zegt Dijkhuizen. We hebben ze vervangen door leidingen van HDPE. Bovendien is er gekozen voor een grotere diameter. Mocht er ooit behoefte aan meer koelwater ontstaan, dan is het systeem daarvoor al geschikt.

Bronpompen geregeld
De twee bronpompen zijn niet vervangen, maar ze zijn wel voorzien van frequentieregelaars. Hierdoor gebruiken ze minder energie. Er is nog een voordeel, stelt Posthumus. Door de aanpassing van het systeem leveren de bronpompen nu koelwater naar behoefte, dus minder dan voorheen. De analyse van het pompsysteem wijst uit dat er met het nieuwe systeem ongeveer 64% op energie bespaard kan worden. De terugverdientijd voor de pompen komt uit op twee jaar. Het systeem draait nu bijna een half jaar, zodat deze besparing nog niet volledig is geverifieerd door metingen, maar Posthumus denkt dat dit zeker zal gebeuren. We zien nu al dat er een grote besparing is.

Totaalleverancier
De werkzaamheden bij Kivo passen goed binnen de ontwikkeling die Facta doormaakt, legt Dijkhuizen uit. We zijn steeds meer een totaalleverancier en installateur in plaats van een bedrijf dat componenten levert en reviseert. Met deze opdracht laten we dat goed zien, te meer doordat we de vervanging van de pompen in drie dagen tijd hebben gerealiseerd tussen kerst en oud en nieuw van het vorige jaar. Kivo heeft vertrouwen in het bedrijf. Dit blijkt onder andere uit de betrokkenheid van Facta bij de bouw van een nieuwe fabriek voor het bedrukken van folies in Kosovo. Het pompsysteem voor de koeling van deze fabriek zal Facta prefab uitvoeren in Nederland. Vervolgens gaan complete units naar Kosovo om daar geïnstalleerd te worden.