De pagina wordt geladen...
Skip to main content

Geen aandrijving, geen karton!

Onze werkzaamheden voor de papierindustrie

Al jaren komt Facta bij verschillende papierfabrieken in het land over de vloer. We voeren onder andere (half) jaarlijkse inspecties uit aan alle aandrijvingen in de papier- of kartonmachines. Meestal is het een combinatie van een draaiende inspectie, waarbij we auditief de status van de equipment vaststellen en vervolgens een stilstaande inspectie. Hierbij kunnen we ons eventueel focussen op de dingen die auditief geconstateerd zijn.

Aandrijving zeefzuigwals

“Tijdens de laatste inspectie bij een papierfabriek in het Noorden hebben we extra aandacht besteed aan de aandrijving van de zeefzuigwals in de papiermachine”, aldus Henk Groeneveld. Een zeefzuigwals…? Wat is dat? Henk vertelt; ”Papier begint in eerste instantie als een nat product. Een zeefzuigwals is een wals die in de papierbereiding ervoor zorgt dat het water onttrokken wordt aan die natte substantie. De aandrijving van deze wals, in dit geval een tandwielkast met een vermogen van 160 kW, was altijd moeilijk te bereiken en daarom slecht te inspecteren. We konden alleen maar een auditieve inspectie uitvoeren en een oliemonster nemen. Om toch een keer een beter beeld te krijgen van de staat van deze tandwielkast werd er extra tijd ingelast om de kap los te maken. Toen was het algauw duidelijk; de kast vertoonde zoveel slijtage dat een rendabele reparatie niet meer mogelijk was. In overleg is toen besloten de tandwielkast weer dicht te bouwen en in bedrijf te nemen, om zo de levertijd van een nieuwe tandwielkast te overbruggen.”

Geen aandrijving, geen karton!

Geen aandrijving? Geen karton! Dus kreeg Appingedam de opdracht voor het leveren van een nieuwe Flender tandwielkast. Henk vertelt: “De levertijd bedroeg zo’n 12 weken. Gelukkig heeft de oude kast het op locatie zolang vol weten te houden. Onlangs hebben onze monteurs deze oude kast uitgebouwd en een nieuwe kast ingebouwd. Nu was het wel een zodanig formaat dat je niet ter plekke even de koppeling kon wisselen. Dat hebben we in onze werkplaats gedaan. Het demonteren met behulp van een hydraulische poelietrekker, het monteren met behulp van inductieverwarming. Een mooie klus, uitgevoerd door onze monteurs Jurrie Brons, Michael Schuiling en Niels Korthuis.”

Weten wat bij uw situatie past?

Wilt u weten welke aanpak het beste past in uw situatie? Neem gerust contact met ons op. Bel 088 6000 200 of mail ons uw vraag.

Hoe kunnen we u helpen?

U kunt ons 24/7 bellen op 088 6000 200

Facta receptie