home > Referenties > Facta realiseert vispassage en zoutwaterretour IJsselmeer
Sluitenfull-screen Bekijk fullscreenfull-screen Slideshowplay

Facta realiseert vispassage en zoutwaterretour IJsselmeer

Facta realiseert onder de vlag van Van den Herik-Sliedrecht een vispassage en twee zoutwaterafvoersystemen. Viscirculatie vanaf de Waddenzee naar het IJsselmeer behoort hierdoor weer tot de mogelijkheden. Waar de Afsluitdijk voorheen een hindernis was voor de vissen, wordt nu door middel van een vispassage de duurzaamheid van vismigratie gewaarborgd. Deze vismigratie wordt mogelijk doordat de bestaande spuisluizen bij Den Oever en Kornwerderzand iets eerder dan gewoonlijk geopend worden. 

De vismigratie vanaf de Waddenzee betekent echter ook verspreiding van zout water in het IJsselmeer. Om verzilting van het IJsselmeer te voorkomen werden de twee spuisluizen uitgerust met twee zoutwaterafvoersystemen. Deze voeren het zoute water dat zich verzamelt in de diepe putten aan de IJsselmeerzijde van de spuicomplexen terug naar de Waddenzee.

Facta speelde een nadrukkelijke rol in het besturings- en aandrijf technische design en fysieke realisatie van dit ecologische project. 

meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Neem direct contact op met ons of stuur ons uw aanvraag per mail met onderstaand contactformulier.

phone 088 - 6000 200